Ik wil een woning ruilen

Ik wil een woning ruilen

Jij bent op zoek naar een nieuwe huurwoning. Die zoektocht is leuk, maar soms ook lastig. Is het tot nu toe nog niet gelukt? Omdat je bijvoorbeeld nog niet zo lang ingeschreven staat? Wie weet is een woning ruilen iets voor jou. Dat is mogelijk wanneer je in een zelfstandige huurwoning van Casade, Leystromen, TBV Wonen, Tiwos of WonenBreburg woont. Lees hoe dit werkt.

Hoe het werkt

Er zijn een paar eisen waar jij aan moet voldoen voordat je een woning kunt ruilen. Die lees je hieronder. Als dat allemaal klopt, zet je jouw woning ‘te huur’. Hiervoor vul je het woningruil advertentieformulier in. Je zet informatie van jouw huidige woonruimte op een rij. En je voegt foto’s toe van onder meer de badkamer en keuken.  

Je stuurt alle gegevens op naar de corporatie en wacht op goedkeuring. Daarna komt jouw advertentie op de website van Woning in Zicht. Die staat maximaal 6 maanden online. In deze tijd kunnen geïnteresseerden reageren. En jij kunt natuurlijk ook in het aanbod kijken of er een match is. Goed om te weten: een woning ruilen kan met huurders van alle aangesloten corporaties. 

 Hier moet je als ruilpartner aan voldoen:
 • Jij en degene met wie je een match hebt staan beiden ingeschreven bij Woning in Zicht.
 • Jullie inkomensgegevens zijn actueel.
 • Er is geen huurschuld.
 • Jullie staan allebei bekend als een goede huurder. Er is bijvoorbeeld geen sprake van overlast.
 

 

Hier moeten de woningen aan voldoen:

 • De woning is in goede staat.
 • Het is geen verkoopbestemming.
 • Er zijn geen medische aanpassingen aangebracht op verzoek van de bewoner. Bijvoorbeeld een traplift of een douchezitje.
 • Eventuele beschadigingen worden gerepareerd voor de ruil plaatsvindt. Buiten deze beschadigingen accepteer je de woning zoals de bewoner deze achterlaat.    
 

 

   Dit zijn de overige belangrijke punten:
  • Je moet minimaal een jaar in je nieuwe woning blijven.
  • Soms worden de huurprijzen die je bij de advertentie ziet, verhoogd. Houd daar rekening mee.
  • De corporatie brengt mogelijk administratiekosten in rekening voor de woningruil.
  • Pas na een inspectie krijg je definitief toestemming om van woning te ruilen. 
   

    

   ''Ik schreef me op vrijdag in, de dinsdag erop stond mijn advertentie op de site.

   En vrijdag had ik al contact met mijn ruilmaatje.’’ – Jennifer, woningruiler

   Zo ziet een woningruil eruit

   Stel: jij woont met je gezin in een appartement, maar wil naar een grotere eengezinswoning. Je ziet een advertentie van een ouder stel in een eengezinswoning dat graag naar een kleiner appartement wil. Dat klinkt perfect. Ook andere wensen komen overeen: jullie vinden allebei de buurt fijn en er zijn voldoende slaapkamers. Je hebt je match gevonden!

   Yes, er is een match

   Als er een match is, spreken jullie samen af om elkaars woning te bekijken. Zo zijn jullie er zeker van dat jullie de juiste keuze maken. Nog steeds enthousiast? Mooi. Vul dan het formulier ‘verzoek tot woningruil’ in. De corporatie kijkt hiernaar en laat weten of alles is goedgekeurd. Let wel op: na een woningruil, verlies je jouw inschrijftijd bij Woning in Zicht. Dat betekent dat jij je opnieuw moet inschrijven als je in de toekomst kans wil maken op een woning via Woning in Zicht.

   Woning in Zicht kan nog meer betekenen tijdens jouw zoektocht naar een woning.

   Jennifer en Miriam ruilden van woning. Ze vertellen je over hun zoektocht

   Wil jij jouw woning ruilen?