Ik wil mijn woning ruilen

Spelregels woningruil Ik wil mijn woning ruilen Ik heb een ruilpartner gevonden

Jij bent op zoek naar een nieuwe huurwoning. Die zoektocht is leuk, maar soms ook lastig. Is het tot nu toe nog niet gelukt? Omdat je bijvoorbeeld nog niet zo lang ingeschreven staat? Wie weet is een woning ruilen iets voor jou. Dat is mogelijk wanneer je in een zelfstandige huurwoning van Casade, Leystromen, TBV Wonen, Tiwos, WonenBreburg (Tilburg) of Mooiland en Woonzorg (woningen regio Woning in Zicht) woont. Lees hoe dit werkt.

Hoe werkt het?

Er zijn een paar eisen waar jij aan moet voldoen voordat je een woning kunt ruilen. Die lees je hier. Als dat allemaal klopt, zet je jouw woning ‘te huur’. Hiervoor vul je het aanmeldformulier in. Je zet informatie van jouw huidige woonruimte op een rij. En je voegt foto’s toe van onder meer de buitenkant van je woning, woonkamer, badkamer en keuken. 

Je stuurt alle gegevens op naar de corporatie en wacht op goedkeuring. Daarna komt jouw advertentie op de website van Woning in Zicht, deze staat maximaal 6 maanden online. In deze tijd kun je reageren op advertenties. Zorg ervoor dat je je inkomensverklaring aan je inschrijving hebt toegevoegd!

Let op: Je ziet alleen advertenties waarvan de woning voldoet aan jouw specifieke woonwensen en inkomen. En andersom ook (wederzijdse passendheid).

Goed om te weten: een woning ruilen kan met huurders van alle corporaties die bij Woning in Zicht zijn aangesloten. Huur je niet van een van onderstaande corporaties? Neem dan direct contact op met de corporatie waar jij een woning van wilt gaan huren. 

Woningruil advertenties

Hier vind je de woningruiladvertenties. Als je meedoet aan woningruil en je bent ingelogd op je inschrijving, dan zie je alleen de advertenties die passen bij jouw wensen en inkomen, én waarbij de wensen + inkomen van de andere huurder(s) passen bij jouw woning: wederzijdse passendheid. Het kan dus zijn dat je maar een paar advertenties ziet of wellicht geen.

Zo ziet een woningruil eruit

Stel: jij woont met je gezin in een appartement, maar wil naar een grotere eengezinswoning. Je ziet een advertentie van een ouder stel in een eengezinswoning dat graag naar een kleiner appartement wil. Dat klinkt perfect. Ook de andere wensen komen overeen: jullie vinden allebei de buurt fijn en er zijn voldoende slaapkamers. Je hebt je match gevonden!

Yes, er is een match

Als er een match is, spreken jullie samen af om elkaars woning te bekijken. Zo zijn jullie er zeker van dat jullie de juiste keuze maken. Nog steeds enthousiast? Mooi. Vul dan het formulier ‘verzoek tot woningruil’ in. De corporatie kijkt hiernaar en laat weten of alles is goedgekeurd.

Let wel op: na een woningruil verlies je jouw inschrijftijd bij Woning in Zicht. Dat betekent dat jij je opnieuw moet inschrijven als je in de toekomst weer kans wil maken op een woning via Woning

Hoe gaat het in zijn werk en wat gebeurt er met jouw aanvraag? 
 1. Klik onderaan deze pagina op de corporatie waarvan je huurt.
 2. Wanneer je het betreffende formulier digitaal ingevuld hebt en de foto's hebt toegevoegd, wordt het online Woningruil advertentieformulier automatisch verstuurd naar jouw verhurende corporatie. Zij nemen je verzoek vervolgens in behandeling.
 3. Jouw verhurende corporatie controleert of er bijzonderheden zijn bij je woning en of er sprake is van huurschuld. Ook berekenen zij de nieuwe huurprijs ná een eventuele woningruil. 
 4. Als alles in orde is ontvang je hiervan bericht. Ook als de woning niet op de website geplaatst gaat worden, ontvang je bericht van je verhurende corporatie. 
 5. Vervolgens wordt jouw advertentie binnen 5 werkdagen op onze website gezet. Vanaf het moment dat je woning op onze website staat, kun je zien of er advertenties zijn waarbij wederzijdse passenheid* is met de andere huurder. Jouw woning staat 6 maanden op onze website.
 6. Als je een advertentie ziet waarin je geinteresseerd bent, dan reageer je hier op. Als de andere huurder ook interesse heeft, neemt deze vervolgens contact met jou op. Jullie kunnen gaan bezichtigen. 
 7. Willen jullie daadwerkelijk ruilen? Klik dan hier. 

Zo maak je foto's:

Dit zijn bruikbare foto's
 • Gemaakt met je telefoon of tablet
 • Maak een foto van de voorzijde van je woning/appartementencomplex vanaf de straat (gebruik géén Google streetview foto's).
 • Maak foto's van de binnenzijde van de woning, zoals van de woonkamer, keuken, slaapkamer en/of badkamer. 
 • Helemaal een goed beeld geven? Maak een foto van je tuin of balkon.
De volgende foto's worden niet geplaatst
 • Foto's met personen zichtbaar erop.
 • Foto's van kamers die niet netjes zijn opgeruimd.
 • Foto's die geen goed beeld van je woning geven.

Ik huur nu een woning van:

Aanvraagformulier Tiwos
Aanvraagformulier Casade
Aanvraagformulier Mooiland
Aanvraagformulier TBV Wonen
Aanvraagformulier Leystromen
Aanvraagformulier WonenBreburg
Aanvraagformulier Woonzorg

Jennifer en Miriam ruilden van woning. Ze vertellen je over hun zoektocht.

Youtube thumbnail

Toch niet meer ruilen

Wanneer je toch niet meer wilt ruilen of je hebt een ruilpartner gevonden en alles is goedgekeurd door jullie verhurende corporaties, stuur dan altijd een e-mail naar [email protected]. We verwijderen dan jouw advertentie en e-mailadres. Op die manier ontvang je niet onnodig e-mails en verzoeken van andere woningzoekenden.